اثرات فوقالعاده گوگرد در کشاورزی
گوگرد یا سولفور با نماد شیمیایی S عدد اتمی 16 نام یک عنصر شیمیایی است. اکتشاف این عنصر به پیش از تاریخ برمیگردد.
نقش گوگرد در اصلاح خاک
اثرات فوقالعاده گوگرد در کشاورزی: یکی از مشکلات اصلی بخش کشاورزی کشورمان این است که حدود 97 درصد از خاکهای کشور آهکی میباشند.
آهک بالا سبب بالا رفتن پیاچ (ph) خاک گشته و مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده است که میتوان موارد ذیل را نام برد.
1- قلیایی شدن خاک و بالا رفتن پیاچ (ph) خاک
2- سفتی خاک و عدم نفوذ آب و هوا در خاک
3- تثبیت بعضی از عناصر (مثل فسفر) در خاک و جلوگیری از جذب عناصر کودی دیگر مثل عناصر ریز مغذی مانند آهن، روی، منگنز، مس و …
4- افزایش هزینه کشاورز جهت تامین کود بیشتر برای گیاه که در برخی شرایط باعث مسمومیت خاک و عدم جذب سایر عناصر میگردد.
اگر بخواهیم میزان بالای آهک را در خاک بررسی کنیم کافی است به شکل ذیل توجه نماییم.
این حجم از آهک که یک سوم خاک را در بر گرفته موجب میشود که میزان ph خاک را به شدت بالا رفته و قلیاییت آن افزایش یابد.
خاک مناسب برای گیاه باید دارای ph مناسب باشد. در واقع هر گیاهی محدوده ای از ph خاک را میطلبد ولی در کل بهترین رقم ph عدد 7 یا خنثی میباشد و در این محدوده حداکثر رشد و بازدهی را دارد.
بنابراین بالا بودن ph و آهک خاک سبب میشود گیاه در جذب عناصر دچار مشکل شده و رشد مناسبی نداشته باشد.
اثرات فوقالعاده گوگرد در کشاورزی
مهمترين نقش Ph خاک
در تصویر ذیل اثر پیاچ را در جذب عناصر غذایی مشاهده میکنیم و بیشترین جذب مواد غذایی در پیاچ بین 6/5 تا 7 میباشد.
به عبارت ديگر قابليت جذب عناصر غذايي وابستگي زيادي به Ph خاک دارد. عناصر غذايي در Ph هاي مختلف، حلاليتهاي متفاوتي دارند معمولاً با افزايش Ph حلاليت اکثر عناصر غذايي به جزء ميليبدون کاهش پيدا ميکند.
يکي از مشکلاتي که در خاکهاي ايران وجود دارد PH قليايي است، يعني PH بالاتر از ۷
کمبود بارندگي در ايران و دارا بودن اقليمي خشک باعث تجمع بازهاي تبادلي در خاك و در نتيجه پيشرفت بسوي خاك قليايي ميشود.
عامل عمدهاي که در بروز اين کمبودها موثر هست آهک زياد میباشد و در بسياري از منابع کمبود آهن را نيز ناشي از آهک ميدانند. پس عامل بروز زردي، آهک زياد در خاک است.
خاکهای بسیاری از مناطق انگورکاری، سیبکاری، کیوی، مرکبات و … کمبود آهن ندارند و آهن به اندازه کافی در آنها موجود میباشد اما به دلیل بالا بودن آهک و پیاچ خاک نه تنها کودهای زیاد آهن مصرف شده جذب نمیشود.
بلکه به دلیل برهم زدن تعادل مواد غذایی باعث بروز بیماریهایی مثل شانکر باکتریایی، گموز و … میگردند.
آهن در تغذيه گياه، نقش بسيار مهمي دارد و وابستگي آن هم به Ph خاک بسيار زياد است. جالب است بدانید اگر Ph خاک يک واحد کاهش پيدا کند حلاليت آهن هزار مرتبه و حلاليت منگنز (Mn)، روي (Zn) و مس (Cu) که از عناصر ضروري در تغذيه گياه هستند صد مرتبه افزایش ميیابد.
راهکارهاي اصلاح خاکهاي آهکي
اصولاً اصلاح Ph خاک، کار مشکلي است زيرا خاک داراي خاصيت تامپوني يا واحدي است و در مقابل تغييرات Ph از خودش مقاومت نشان ميدهد.
براي کاهش Ph خاک بايد از يکسري مواد اصلاح کننده يا کاهش دهنده Ph استفاده کنیم. يعني اينکه در بعضي نقاط از طريق آبياري اسيد سولفوريک و اسيد کلريدريک به خاک اضافه کنيم. ولي مصرف اسيد کاري مشکل و همراه با خطرات جانبي بوده و توصيه ميشود براي کاهش Ph خاک، از گوگرد استفاده بشود.
روش ديگر، مصرف کودهاي اسيدزا است. مصرف کود سولفات آمونيوم، سولوپتاس و … به صورت جزيي ميتواند Ph خاک را کاهش بدهد.
بهترین روش تامین گوگرد، مصرف گوگردمعدنی میباشد که به بوسيلهي باکتري تيوباسيلوس (كه در خاك و گوگرد معدنی موجود است و در صورت نیاز میتوان به خاک اضافه کرد) اکسيد شده، اسيد سولفوريک توليد ميكند و Ph خاک را کاهش ميدهد.
اثرات عالی گوگرد در کشاورزی
نقش گوگرد در تغذیه گیاه
گوگرد (سولفور)؛ به عنوان یکی از مهمترین عناصر ضروری برای رشد و نمو گیاهان است که مانند سایر عناصر وظایف ویژهای در گیاهان بر عهده دارد. کمبود این عنصر را میتوان با استفاده از کودهای حاوی گوگرد و سولفاتهها که دارای پایه گوگرد میباشند تا حدی برطرف کرد.
برخی اثرات مهم و کلیدی گوگرد در گیاهان
- گوگرد در تهیه پروتئین و اسیدهایآمینه در گیاه به کار میرود.
- سنتز کلروفیل (عامل سبز بودن گیاه)
- سنتز لیپیدها (چربی) که در گیاهان روغنی (دانههای روغنی) بسیار حائز اهمیت است.
- فعالسازی آنزیمهای درگیر در واکنشهای بیوشیمیایی گیاهی
- افزایش عملکرد و کیفیت محصولات
- افزایش اسانس گیاهانی مثل سیر، پیاز، گلمحمدی و بسیاری از گیاهان دارویی
- افزایش پروتئین و درصد روغن دانهها
- افزایش کیفیت غلات برای آسیاب و پخت
- افزایش ارزش غذایی گیاهان علوفهای
- مزه برخی از محصولات باغبانی (مثل سیر و پیاز و خردل) مربوط به گوگرد میباشد.
گوگرد برای اکسیدشدن، جذب و اثرگذاری به موارد ذیل نیاز دارد:
1- وجود مادهآلی
2- اکسیژن
3- رطوبت
4- دما
5- باکتری
عدم وجود هر یک از موارد یادشده باعث کاهش جذب و اثرگذاری گوگرد میگردد.
کدام فرم گوگرد برای کشاورزی موثرتر میباشد؟
در مجموع دو نوع گوگرد در طبیعت وجود دارد.
1- گوگرد معدنی
2- گوگرد پتروشیمی
نکته بسیار مهم:
شاید مهمترین بحث این مقاله این قسمت باشد. متاسفانه به دلیل عدم آموزش و آگاهی خیلی از کشاورزان و کارشناسان به ظاهر گوگرد توجه کرده و از آنجا که گوگرد پتروشیمی زردتر میباشد.
و از طرفی درصد گوگرد خالص آن نیز بیشتر (بین 70 تا 90 درصد) میباشد گمان میکنند که گوگرد پتروشیمی دارای اثرگذاری و کیفیت بهتری میباشد.
در حالی که اگر دقت کرده باشید یکی از شروط مهم برای اکسید شدن و جذب گوگرد توسط گیاه جذب رطوبت بود که در بند 3 در قسمت بالاتر آورده شد.
از این رو با توجه به اینکه گوگرد پتروشیمی پایه نفتی میباشد آبگریز بوده و رطوبت را جذب نمیکند تا عمل اکسیداسیون و جذب انجام شود اثر لازم را در راستای اصلاح خاک و تغذیه گیاه ندارد اما به عنوان ماده دورکننده حشرات و قارچ های مضر اثر دارد.
در صورتی که گوگرد معدنی به خوبی آب را جذب کرده و با انجام عمل اکسیداسیون، جذب و اثر گذاری گوگرد معدنی را در اصلاح خاک و تغذیه گیاه شاهدیم.
همچنین این گوگرد معدنی تا حدی خاصیت قارچکشی و آفتکشی هم دارد و چون طبیعی و ارگانیک میباشد و به صورت فیزیکی عمل میکند آفات و بیماریها نسبت به آن مقاوم نمیشوند.
برای درک بهتر موضوع یک مثال میزنم
فرض کنید قصد داریم از گوشت گوسفند برای تغذیه خودمان استفاده کنیم و دو انتخاب داریم
1- چندین کیلو گوشت خام
2- دوسیخ کباب آماده
مسلما انتخاب شما دوسیخ کباب آماده است.
امیدوارم دلتون نخواسته باشد این مثال بیانگر این مطلب هست که درسته درصد گوگرد پتروشیمی (صنعتی) خیلی بالاست
اما چون رطوبت جذب نمیکند و اکسید نمیشود مثل گوشت خام اثری روی تغذیه گیاه ندارد. ضمن اینکه این گوگرد برخلاف گوگرد معدنی با کیفیت مواد غذایی مفید همراه ندارد.
اما گوگرد معدنی به شرط رعایت کردن بایدها و نبایدهایی که جلوتر خواهم گفت ضمن اینکه با جذب رطوبت اکسید شده و مثل کباب آماده جذب توسط گیاه هست مواد غذایی مناسبی با خود به همراه دارد.
اگر درصد گوگردمعدنی کمتر از گوگرد پتروشیمی است (گوگردمعدنی خوب و قابل قبول بین 20 تا 30 درصد گوگرد دارد) پس بقیه مواد و عناصر همراه کدامند؟
نکته قابل توجه و مهم
در خصوص کیفیت گوگردمعدنی پس از دارا بودن میزان قابل قبول گوگرد عناصر همراه آن میباشد. که برای آگاهی از این مهم باید نسبت به آنالیز گوگرد اقدام کرده و از مبادی مطمئن نسبت به تهیه گوگردمعدنی اقدام نمود. در ذیل تعدادی از بایدها و نبایدهای گوگردمعدنی تقدیم خوانندگان عزیز میگردد.
اثرات فوقالعاده گوگرد در کشاورزی
نبایدهای گوگرد معدنی با کیفیت:
1- درصد آهک تا حدامکان کم و زیر 10% باشد.
2- درصد سدیم و کلر زیر 3 درصد باشد.
3- عناصر سنگین مثل کادمیوم، سرب، جیوه و آرسنیک نداشته باشد.
بایدهای گوگرد معدنی با کیفیت:
1- دارای درصد قابل قبولی گوگرد باشد (بیش از 20%)
2- عناصر مفید مثل سیلیس، کلسیم، پتاسیم، آهن و … به همراه داشته باشد.
3- دارای درصد مناسبی سولفات و پی اچ آن اسیدی باشد.
کمبود گوگرد
در برخی از گیاهان علائمی شبیه به کمبود ازت ایجاد میکند که مربوط به کمبود تولید پروتئین در گیاه است. علایم کمبود، بیشتر در برگهای جوان دیده میشود تا برگ های پیر
مصرف گوگرد در اصلاح خواص فیزیکی و شیمیایی خاک
اگر در یک خاک رسی مقدار سدیم زیاد باشد ذرات رس بصورت انتشار درمیآید و چسبناک میشود.
در سطح این گونه خاکها پس از آبیاری طبقه سخت و غیرقابل نفوذ آب و هوا ایجاد میشود که اصطلاحاً میگویند زمین سله بسته است. از صفات مشخصه اینگونه خاکها ترک ترک شدن سطح آنها میباشد.
چنین خاکهای خیلی سفت و سخت بوده و برای گیاه محیط بسیار نامساعدی است و حال اگر جای سدیم را با کلسیم عوض کنیم ذرات رس بصورت منعقد و دانه ای درمیآید و خاک پوک و با نفوذ میگردد.
بنابراین برای اصلاح خاک سدیمی باید مقدم بر هر کاری سدیم قابل تعویض را بهوسیله کلسیم جانشین نمود.
اگر تأثیر سولفات کلسیم که همان گچ باشد بخوبی انجام شود، سولفات دو سدیم حاصله را باید بوسیله شستن خاک از طبقه خاک زراعی خارج نمود و این عمل دقیق و مشکل است.
چون گچ ارزانترین ترکیب کلسیم قابل حل میباشد مصرف آن راحتتر و متداولتر است ولی سایر ترکیبات قابل حل کلسیم را نیز میتوان مورد استفاده قرار داد.
در خاکهای آهکی
اسیدها با موادی که اسید تولید میکنند به خوبی میتوانند کلسیم موجود را بصورت ترکیبات قابل حل تبدیل نمایند و این کلسیم قابل حل جانشین سدیم میشود. مثلاً گوگرد در خاک تحت تأثیر عوامل میکروبی اکسیده میشود و با آب تولید اسید سولفوریک مینماید.
بعد اسید سولفوریک حاصله با کربنات کلسیم ترکیب و سولفات دوکلسیم (گچ) تولید میشود.
در اکثر خاکهای سدیمی نمک خیلی مزاحم کربناتها و بیکربناتها میباشد زیرا کلرورها و سولفاتها خیلی آسانتر از کربناتها از خاک شسته میشوند بعلاوه چون اسید کربنیک اسید خیلی ضعیفی است لذا کربناتها قابل حل در آب خاصیت قلیایی در خاک ایجاد میکنند.
در این گونه موارد سولفات کلسیم (گچ) که از تحول گوگرد در خاک تولید میگردد با این کربناتها ترکیب میشود و در نتیجه کربنات کلسیم غیرقابل حل و سولفاتهای سدیم و امثال آن تولید میگردد که این سولفاتها را با شستشوی خاک از طبقه خاک زراعی خارج میکنند.
با این عمل هم خواص فیزیکی خاک اصلاح میشود و هم قلیائیت شدید آن کاهش مییابد و در نتیجه خاک برای گیاهان زراعی به مراتب مساعدتر میگردد.
گوگردهای موجود در بازار
به اشکال مختلف مانند گوگرد بنتونیت دار، گوگرد آلی، گوگرد گرانول و … می باشند که این اسامی به دلیل شکل و مواد تشکیل دهنده آن میباشد و همانطور که اشاره گردید.
باید توجه ویژه به آنالیز عناصر موجود در گوگرد داشته باشید و نسبت به تامین آن از مبادی مطمئن اقدام کنید. با سپاس از همراهی شما در مطالعه این مقاله، لطفا نظرات ارزشمندتان را برای ما بنویسید تا هم ما و هم سایر عزیزانی که این مقاله را مطالعه مینمایند از آنها بهرهمند شوند.
دفتر شرکت فارسا: 33303266-023
کارشناس تغذیه: 09191325193
با سپاس
محمدرضا اخلاقی- گیاهپزشک
با تشکر
[…] بهتر منگنز توصیه میشود با استفاده از کودهای اسیدی مثل گوگرد معدنی اسیدی یا اسید انفوریک یا اسید فسفریک به کاهش PH خاک و در نتیجه […]
سلام مهندس برای منطقه کاشمر در خراسان رضوی چطوری میتونم گوگردتون تهیه کنم؟؟
درود لطفا با همکاران ما در فارسا تربت حیدریه تماس بگیرید
سلام مهندس عزیز .آیا گوگرد معدنی در حد کم هم ارسال برای تهران دارید؟یا جایی رو می تونید معرفی کنید؟ با تشکر
درود لطفا با همکار ما در تهران تماس بگیرید 09127575833
درود فراوان بابت مطالب اموزشی پرکاربرد و سودمند
دورد و سپاس از لطف شما
مقاله خوبی بود سپاسگزارم
سلام مطالب خیلی عالی ومفیده ممنون از زحماتتون
سپاس از شما
👌🏻👌🏻
سلام عالی بود.به ازای هر ده تن کود حیوانی چقدر گوگرد استفاده میشه؟
لطفا در مورد ازت هم همچین مقاله مفید و کاملی تهیه بفرمایین
درود بر شما
لطفا مقاله زیر را مطالعه فرمایید.
https://www.farsaorganic.com/%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%B5%D8%AD%DB%8C%D8%AD-%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%AF-%D8%AD%DB%8C%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%B2%D8%A6%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA-%DA%A9%D8%B4/
درود و سپاس از شما
توصیه میکنم مقاله زیر را بخوانید تا با بهترین و سریعترین و راحتترین روش فراوری کود حیوانی آشنا شوید.
https://www.farsaorganic.com/%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%B5%D8%AD%DB%8C%D8%AD-%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%AF-%D8%AD%DB%8C%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%B2%D8%A6%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AA-%DA%A9%D8%B4/
عالی بود مقاله
متاسفانه ما سال ها گوگرد پتروشیمی استفاده می کردیم ,, اینقدر خوب ماندگاری داره که بعد پنج سال هنوز تو زمین باقی مونده…
درود لطفا برای تهیه گوگردمعدنی با کیفیت با کارشناسان شرکت فارسا مشورت نمایید.
عالی بود مقاله👏🏻👏🏻👏🏻
متاسفانه ما سال ها گوگرد پتروشیمی استفاده می کردیم 🤦🏻♂️ اینقدر خوب ماندگاری داره که بعد پنج سال هنوز تو زمین باقی مونده🤦🏻♂️🤦🏻♂️
درود لطفا برای خرید گوگرد با کارشناسان سایت مشورت نمایید.
گوگردهای گرانوله موجود در بازار رو چه زمانی میشه استفاده کرد؟
آیا گوگرد رو به تنهایی هم میشه روی سطح خاک ریخت و کلتیواتور زد؟
درود اکثر گوگردهای موجود در بازار پتروشیمی هستند پس لطفا برای تهیه گوگرد با کارشناسان سایت شرکت فارسا مشورت نمایید.
میتوانید گوگرد را به تنهایی روی سطح خاک بریزید و کولتیواتور نمایید اما بهتر است که با کود حیوانی در خاک میکس نمایید.
مهندس درباره نحوه و زمان مصرف بیشتر توضیح میدادین بهتر بود با تشکر
سلام . خیلی عالی بود. گوگرد عالی چه نوع گوگردی هست . که فرمودید در بازار موجود است ؟
درود یر شما معمولا گوگرد عالی ترکیب گوگرد پتروشیمی و فاضلاب شهری است که توصیه نمیشود البته بستگی به نوع برند دارد
بهتراست برروی کیسه های گوگردتان نتیجه تجزیه ودرصدعناصردرج شود.
درود بر شما در برنامه خواهیم گذاشت
بسیار زیبا و آموزشی
سپاسگزارم دوست عزیز
عالییییییی
سپاس دوست عزیز
مقالتون مفید و کاربردی بود
سپاس از همراهی شما
مثل همیشه روان ،ساده ،پرمفهوم
سلام ممنون از مطالب مفید و کاربردی
خداوکیلی عالییی یعنی عالییییییی
بسیاررر عالی وبسیار مفید برای همه باغدارا وکشاورزا وهمچنین همه کارشناسا
سپاس فراوان
سلام .خیلی خوب بود
از گوگرد اطلاعات کمی داشتم . این مقاله جواب تمام سوالتم دادم . بسیار عالی بود .
خدا رو بابت رضایت شما دوستان عزیز سپاسگزاریم
درود جناب مهندس با این اطلاعات آموزنده.
هر جا که هستین سلامت باشید.
گوگردمعدنی واقعا بهتر از گوگرد شیمیایی هس ممنون از زحماتتون
سپاس از توجه شما
سلام و عرض ادب به نظر بنده گوگرد معدنی که تو بهترین حالت دارای ۱۰ درصد آهک هست خیلی هنر کنه میتونه ۲درصد از آهک خودشو از بین ببره کمکی که نمیکنه هیچ ضرر هم داره البته این نظر بندس با آرزوی موفقیت برای همه کشاورزان عزیز
درود بر شما برخی گوگردهای معدنی در بازار بیش از 50 درصد آهک دارند و به قول شما فایده ندارند اما گوگرد معدنی با کیفیت و اسیدی آهک کمی دارد و درصد گوگرد و سولفات آن مناسب است که دارای پی اچ اسیدی است.
واقعا چراغ راه تاریکی بود، که با تلاش شما روشن شد. سپاس
درود مهندس جان واقعا مقاله عالی بود و من خودم گوگرد رو از خودتون تهیه کردم چون واقعا به مشاورتون ایمان دارم .بازهم سپاس بابت اینکه وقت میذارین و اهمیت میدین
سلام بسیار عالی بود لطفا بفرمایید یزد هم نمایندگی دارید. ممنون
درود بر شما بله در یزد آقای برادران هستند در منطقه چاهک
درود جناب مهندس یکی ازبهترین وتکمیل ترین مقاله ومعلوماتی بود ک گفتین من بعنوان کشاورز واقعا گم بود توی مصرف گوگردها هرکی یه نمونه رو معرفی ومزایارو میگفت وما استفاده میکردیم اما درس خوبی بمن آموختید کشور ما به امسال شماها خیلی نیازدارد برای دادن آگاهی وعلم وفن ب کشاورزان سپاسگزارم
درود و خدا قوت به شما، سپاس از همراهی و حسن توجه شما
با سلام بواسطه مطالعه این مقاله کامل دیدگاه و معلومات بنده نسبت به اهمیت و ضرورت وجود گوگرد معدنی در خاک های اهکی که تقریبا تمام مزارع ما درگیر آن هستند بالا برد.ممنون از بارگذاری این مقاله مفید و کاربردی
خداوکیلی عالییی
[…] گوگرد معدنی با کیفیت به دلیل خاصیت قارچکشی آن در چالکود زمستانه و هم در طول فصل به کنترل جمعیت قارچ گموز کمک میکند. گوگرد همچنین با کاهش پی اچ خاک به صورت غیر مستقیم شرایط را برای رشد و فعالیت این قارچ کاهش میدهد. […]
سلام جناب مهندس اخلاقی و دیگر عزیزان شرکت فارسان.سوالم این است ک همراه کود حیوانی چه ریز مغذی های ب درختان ۹ساله مانند گردو بادام زردآلو و…داد تا میوه دهی ک خیلی کم است.فعال شود و مقدار آن را راهنمایی کنید.باسپاس
درود بر شما لطفا در چت سایت به همکاران پیام دهید و نوبت مشاوره تغذیه بگیرید.
سلام و خسته نباشید خدمت سروران گرامی ودلسوز جناب مهندس آیا ممکن هست که گوگرد را بصورت محلول و قطره چکانی همراه با آب در آبیاری قرقابی به زمین داد واگر مفید است چه میزانی باید مصرف کرد برای درخت پسته که آب ای سی آن خود چهارده هزار است اگر راهنمایی کنید خیلی لطف کردین
درود گوگرد در آب حل نمیشود و باید در خاک استفاده شود اگر سن درخت را بفرمایید میزان مورد نیاز را خدمتتان میگویم
با سلام وعرض ادب ،مطالبتون مثل همیشه عاااالی وکاربردی واز همه مهمتر اینکه به صورت چکیده وخلاصه توضیح میدید که همه میتونن وقت بزارن ومطالعه کنن🌹🙏
سپاس از لطفتون
سلام مقاله هاتون بسیار بسیار عالیه حتی یک ادم با سطح سواد کم هم متوجه میشود ممنون از زحماتتون
درود و آرزوی موفقیت برای شما
سلام و خسته نباشید خدمت مهندسین گرامی آقایان مهندس اخلاقی عزیز و مهندس اسدی گل
لطفا در مورد زمان استفاده گوگرد هم توضیح بدین
ممنون
درود دوست عزیز سپاس از محبت شما گوگرد معدنی را در تمام فصول میشه استفاده کرد اما بهترین زمان و بهترین حالت ممکن استفاده در چالکود به صورت ترکیب با کود حیوانی در اواسط پاییز ماه می باشد.
سلام مطالب بسیار جالب و مفیدی بود که ما کشاورزان کمتر توجه میکنیم .پایدار باشید و من که خیلی استفاده کردم از علم وتجربیات شما ممنون
درود و سپاس از لطف شما
ممنون بابت مطالب خوبتون،اگر ممکنه درمورد تاثیر گوگرد معدنی بر روی خاک زمین های شمال هم مطالب بگذارید باتشکر
درود حتما در برنامه میگذاریم
سلام بسیار ممنون از مطلب خوبتون
اگر میشد یک مقایسه ای بین انواع گوگردهای موجود در بازار با توجه به تنوع ،کارکرد و قیمت انجام میدادید خیلی کمک میکرد
درود حتما انجام میدهیم
سلام.سپاس بابت مطلب خوبتون اهک و ph بالا اساسی ترین مشکل کشاورزان است
درود بر شما ممنونیم که به علم اهمیت میدهید
درود خدمت مهندس اسدی و مهندس اخلاقی؛ متن بسیار عالی و کاربردی بود الاخصوص اون قسمت تعادت گوگرد معدنی و پتروشیمی و همینطور اون قسمت ک گفتین سولفات کلسیم (گچ) که از تحول گوگرد در خاک تولید میشه… ؛تشکر
درود بر شما بزرگوار