احداث باغ انگور
میوهی درخت انگور دارای ارزش اقتصادی و تغذیهای فراوان است. بر همین اساس در ایران و تولید میوهی انگور از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین در نوشتار پیش رو به تشریح نکات مهم در احداث باغ انگور پرداخته شدهاست.
اقدامات اولیه در احداث باغ انگور
به طور کلی برای احداث باغ بهتر است به نکات زیادی دقت کنید، شما می توانید برای مطالعه بیشتر در این مورد به مقاله ما با همین موضوع مراجعه کنید.
جهت احداث باغ انگور نیاز است یک سری اقدامات مهم صورت گیرد، در ادامه این اقدامات را ذکر کردهایم:
- در اولین گام، متخصصین کشاورزی و ترجیحا شخص خبره در کشت انگور مراجعه کنید. حتما اقدامات بعدی را زیر نظر متخصصین انجام دهید.
- محلی مناسب را از نظر شرایط آب و هوایی برای احداث باغ انگور انتخاب کنید.
- آزمایشهای لازم را برای تعیین کیفیت آب و خاک باغ انجام دهید.
- با توجه به شرایط آب و هوا و کیفیت خاک، واریته مناسبی از انگور انتخاب کنید.
- سپس با توجه به شرایط مطرح شده در بند قبلی، سیستم کاشت را انتخاب کیند.
- با توجه به شرایط خاک و آب و هوا، فاصله ی بین ردیفها را مشخص کنید.
- بهتر است ردیف های درختان انگور را شرق به غرب باشد؛ چرا که این امر ضمن کمک به دریافت نور مناسب، از آسیبهای ناشی از وزش باد جلوگیری میکند.
- چالهها به صورت مناسب برای درختان انگور که معمولا 2.5 متر است، در نظر گرفته شوند.
اصول مهم در احداث باغ انگور
در ادامه مقاله اصول مهم در احداث باغ انگور تشریح شده است.
۱- تعیین محل مناسب برای احداث باغ انگور
مناطقی که آب و هوای معتدل دارند برای کاشت انگور بسیار مناسب هستند، یعنی مناطقی با تابستان های طولانی،گرم و خشک و زمستانهایی معتدل. در حالی که مناطق با رطوبت بالا به هیچ وجه برای کاشت انگور پیشنهاد نمیشوند؛ چراکه رطوبت بالا احتمال بروز بیماریها را در انگور افزایش میدهد و بارندگی زیاد روند گرده افشانی و تشکیل میوه سالم را مختل میکند که این امر در نهایت بازدهی درختان را کاهش میهد.
۲- شرایط آب و هوایی مناسب برای احداث باغ انگور
به منظور بررسی موقعیت از نظر آب و هوایی به موارد زیر دقت کنید.
نیاز گرمایی
نیاز گرمایی درختان انگور بسیار حائز اهمیت است و چنانچه میزان گرمای مناسبی به آنها نرسد، میوهی تولید شده به اندازه ی کافی شیرین نمیشود و در اکثر مواقع مزه ای ترش خواهد داشت.
نیاز سرمایی
نیاز سرمایی درختان انگور حدود 50 تا 400 ساعت است که در مقایسه با سایر درختان می توان گفت که انگور نیاز سرمایی اندکی دارد، و همان تعداد ساعت دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد در زمستان کافی است. بر همین اساس است که احداث باغ انگور در مناطق با تابستان های طولانی، گرم و خشک توصیه میشود.
۳- خاك مناسب برای احداث باغ انگور
شاخص هایی که تعیین کنده خاک مناسب برای کاشت انگور هستند عبارتند از: اسیدیته (pH)، شوری، رنگ خاک، عمق خاک و مقدار آهک.
به طوری که خاک هایی با میزان اسیدیته و شوری بالا برای احداث باغ انگور مناسب نیستند.
خاک های سبک، با عمق مناسب، شنی و رسی که اسیدی و شور نباشند بسیار مناسبتر هستند. رنگ خاک نیز هرچهقدر تیرهتر باشد بهتر است؛ چراکه خاک تیرهتر نور خورشید را بیشتر جذب می کند و بیانگر بالاتر بودن مادهآلی خاک است.
در صورتیکه کشاورز مجبور به احداث باغ در خاک نامناسب باشد، میتواند شرایط فیزیکی خاک از نظر بافت و ساختمان را تا حدود قابل توجهی اصلاح کند. این امر با انجام عملیات خاکورزی، زهکشی، حفر کانال و کودپاشی صورت می گیرد.
۴- ايجاد بانكت و تراس برای احداث باغ انگور
هدف از این مرحله افزایش استفاده از آب برف و باران در زمین هایی با شیب بالا است. به طوریکه اقداماتی انجام میشود که به واسطهی آنها ریشه حداکثر آب ممکن راجذب و ذخیره میکند. روشها و اقدامات مختلفی برای این کار وجود دارد که رایجترین آن ها عبارتند از بانکت و تراس که توضیح آن ها با شرح زیر است:
ایجاد بانکت:
کانالها یا شیارهایی که با هدف جمعآوری آب نزولات آسمانی و هدایت آنها با مسیری عمود بر شیب زمین، ایجاد می شوند بانکت میگویند. بانکتها هم میتوانند ممتد و هم منقطع درست شوند. در احداث باغ انگور، چالهای هلالی با شعاع دو متر به عنوان بانکت ساخته میشوند.
ایجاد تراس:
تراس یا سکوبندی در احداث باغ به بین بردن شیب زمین بوسیله پله بندی میگویند. در احداث باغ انگور، روي خطوط همتراز، شیب طبیعی دامنه به چند پله تقسیم میشود.
۵- تعیین تراکم کاشت در باغ انگور
درختان انگور به دلیل دارا بودن ریشههای بسیار بلند، قوی و دارای انشعابهای زیاد، حجم زیادی از خاک را اشغال میکنند. بنابرین بسیار مهم است که زیر نظر متخصص بر اساس شرایط منطقه، رقم انتخاب شده، نوع سیستم کاشت و سطح زیر کشت، تراکم درختان به صورت اصولی تعیین شود.
۶- نهر کشی برای احداث باغ انگور
برای انتقال آب از منبع آب به کنار درختان از نهرکشی استفاده میشود. بهوسیله نهرکشی از هدررفت آب جلوگیری میشود. در احداث باغ انگور بایستی کانالها و نهرها مرتب اصلاح و مرمت شوند.
۷- انتخاب رقم مناسب انگور
درخت انگور از جمله درختانی است که ارقام بسیاری دارد که هر کدام ویژگیها و نیازهای مختص خود را دارند. بنابرین برای انتخاب رقم مناسب منطقه و محل احداث باغ، با متخصصین مشورت شود. چرا که عدم انتخاب رقم مناسب پس از چند سال صرف هزینه، بازدهی نخواهد داشت و به دلیل اقتصادی نبودن بایستی رقم تعویض شود.
۸- تامين نهال انگور
شاخص هایی که برای انتخاب نهال انگور بایستی مورد توجه قرار گیرند عبارتند از: انتخاب رقم تجاری مرغوب، اصالت رقم، کیفیت بالا و سالم بودن نهال، بازار پسند بودن میوه آن
همچنین استاندارد نهال به این صورت است که سن نهال از زمان کاشت قلمه حداکثر 2 سال باشد، ارتفاع آن حداقل 30 و قطر آن حداقل 1 سانتی متر باشد.
۹- تربیت و هدایت درخت انگور
یکی از اقدامات ضروری و مهم در باغ انگور شکل و فرم دادن به بوتههای جوان انگور است که از آن تحت عنوان تربیت و هدایت درختان انگور یاد میشود.
۱۰- آبیاری مناسب درختان انگور
انگور بر اساس ویژگیهای منطقه و رقم به میزان ۷-۵ هزار مترمکعب در هکتار نیاز آبی در سال دارد. بهترین نوع آبیاری برای درختان انگور، آبیاری قطرهای است که نیاز آبی را به حدود ۵-۴ هزار مترمکعب در هر هکتار در سال کاهش میدهد.
البته میزان آبیاری بهشدت به شرایط آب و هوایی ، نوع خاک و بافت خاک بستگی دارد. به همین دلیل میزان آبیاری و فواصل آبیاری بایستی زیر نظر متخصصین بهدقت مشخص شود.
امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را برده باشید.
با سپاس
نویسندگان: لاله صادقی – محمدرضا اخلاقی- آمنه زورمند
تلفن تماس: ۰۲۳۳۳۳۰۳۲۶۶
سلام مهندس اخلاقی عزیز و دوست داشتنی عالی بود ممنون که وقت میذارین برای کشاورزان
مهندس ملایر تشریف بیارین در خدمتتون باشیم.ما هم یه سم فروشی و کلینیک بزرگ گیاهپزشکی داریم
درود به امید خدا سپاس از شما
سلام. ما در منطقه ای هستیم که زمستان بسیار سرد دارد و اکثر مواقع سال هوا سرد است و انگور خیلی خوب عمل میآید
درود و خدا قوت به شما در کدام منطقه فعالیت دارید؟
با سلام ودرود
جابجایی نهال انگور پس برگ زدن میسر است؟
درود بر شما با احتیاط اگر همراه ریشه خاک اطراف ریشه هم بردارید می شود.
سلام عالی بود مهندس ممنون