نوشته‌ها

آشنایی با آفت پسیل پسته یا شیره خشک و روش های کنترل تلفیقی آن

آفت پسیل پسته

آشنایی با آفت پسیل پسته

آفت پسیل پسته از مهمترین آفات درختان پسته بوده و خسارت شدیدی به باغداران وارد کرده و امان کشاورزان را بریده است.

پسیل پسته آفتی است که با خرطوم خود به شدت از شیره گیاهی تغذیه کرده، پروتئین آن را جذب و مواد قندی را دفع می‌کند. از آن‌جایی که مواد قندی خارج شده در مجاورت هوا خشک می‌شود به آن شیره خشک می‌گویند.

 

 

آشنایی با آفت پسیل پسته

این آفت از قسمت‌های ذیل و روی برگ، جوانه‌ها، میوه‌ها تغذیه کرده و باعث ضعف درخت گردیده و در صورت عدم کنترل عواقب خطرناکی مثل ریزش برگ‌ها، جوانه‌ها، پوکی و دهن بست شدن میوه‌ها را به همراه دارد. بنابراین می‌بایست نسبت به کنترل جمعیت آن اقدام نمود.

 

برای کنترل هر آفتی ابتدا باید با نحوه زندگی و زیست شناسی آن‌ها آشنا شده و با استفاده از نقاط ضعف و بیولوژی آفت نسبت به کنترل آن اقدام نماییم.

 

آفت پسیل پسته

 

تعریف نسل

به مراحل مختلف زندگی حشرات از مرحله تخم تا حشره کامل یک نسل می‌گویند. (تخم، پوره، حشره کامل)

آفت پسیل پسته دارای دو فرم زمستان‌گذران و تابستان‌گذران است که فرم زمستانگذران آن درشت‌تر و تیره‌تر بوده و از اواخر شهریورماه ظاهر می‌شوند و فرم تابستان‌گذارن آن کوچک‌تر و روشن‌تر بوده و از اردیبهشت‌ماه مشاهده می‌شوند.

 

آفت پسیل پسته

 

تعداد نسل

حشره پسیل حشره‌ای است که بیش از 5 نسل در سال دارد. و وجود نسل‌های متعدد این حشره دلیل دشواری مبارزه با این حشره است. همپوشانی نسل‌های مختلف آفت و وجود مرحله تخم، پوره و حشره‌کامل به صورت همزمان باعث شده اثرگذاری روش‌های مختلف کنترل و سمپاشی کمتر باشد.

پوره:

به مرحله نوزاد حشره پوره می‌گویند که مشابه حشره کامل بوده ولی از نظر اندازه کوچکتر بوده و فاقد بال است. تعداد سنین پورگی این حشره 5 سن پورگی می‌باشد که از پوره سن 1 و کوچک شروع شده و در پوره سن 5 حداکثر اندازه را داشته ولی همچنان فاقد بال می باشد و پس از پوست اندازی آخر به حشره کامل تبدیل شده و بال تشکیل می‌شود.

 

پوره پسیل پسته

 

حشرات کامل:

حشرات زمستان‌گذران از اواسط اسفندماه ظاهر شده، فعالیت کمی داشته و تغذیه کمی دارند و با تخم‌گذاری روی جوانه‌ها و نقاط مختلف گیاه جمعیت نسل اول سال جدید را ایجاد می‌کنند.

 

از آنجا که این حشرات به شدت فعال بوده و پرواز می‌کنند بهترین راه کنترل آنها استفاده از کارت‌زرد یا نوار ‌‌زرد یا تابلوی‌زرد است که این حشرات را جذب کرده و با خاصیت چسبناکی که دارد بدون استفاده از سم و ایجاد آلودگی محیط زیست این حشرات را کنترل می‌کند.

البته با توجه به خاصیت پروازی این حشرات سمپاشی اثر چندانی روی آن‌ها ندارد و می‌توان استفاده از تله‌چسبنده را بهترین راهکار در نظر گرفت.

 

آفت پسیل در پسته

اوج خسارت آفت پسیل پسته

اوج خسارت پسیل پسته در ماه‌های تیر و مرداد مشاهده می‌شود. استفاده از روش‌های تلفیقی که در ادامه خواهم گفت به کاهش جمعیت آفت حتی در این ماه‌ها کمک می‌کند. خوشبختانه تجربه کنترل پسیل بدون سم در خیلی از باغات پسته را داشته‌ایم که در ادامه راهکارهای علمی و کاربردی را ارائه خواهم داد.

 

کنترل تلفیقی آفت پسیل پسته

1- آبیاری منظم و به اندازه و جلوگیری از تنش های آبی

2- تعادل مواد غذایی با جلوگیری از مصرف زیادی کودهای ازته مانند اوره و سولفات آمونیوم

3- تقویت گیاه و افزایش مقاوت با مصرف کودهای حاوی پتاسیم، سیلیسیوم و کلسیم

4- استفاده از روش های غیر شیمیایی مثل شخم و یخ آب زمستانه و جمع آوری و سوزاندن بقایای گیاهی مثل برگ‌ها، خاروخاشاک و علف های هرز

5- استفاده از کارت‌های زرد، نوارزرد و یا تابلوزرد برای کنترل جمعیت حشرات بالغ و ممانعت از جفت‌گیری، تخم‌گذاری و تغذیه

6- محلول‌پاشی با صابون‌های مخصوص محلول‌پاشی به جای سموم شیمیایی و پرخطر که سبب نابودی حشرات مفید می‌شوند.

7- استفاده از کودهای تقویتی حاوی پتاس و سیلیس به جای سموم شیمیایی برای کاهش جمعیت آفت با هدف محافظت و نگهداری از حشرات مفید

8- خوشبختانه سموم گیاهی و معدنی مثل عصاره غلیظ سیر و فلفل یا گوگرد وتابل با نام سولفور در بازار موچود است که با حداقل خسارت به حشرات مفید کمک شایانی به کنترل پسیل پسته می‌کنند.

9- در صورتی که تعداد آفت در هر برگ به طور میانگین از 5 تا 10 عدد گذشت و پس از بررسی 20 برگ به صورت تصادفی جمعیت آفت به حد آستانه اقتصادی رسیده باشد مجبوریم نسبت به سمپاشی اقدام کنیم که باز هم بهتر است با سموم گیاهی و معدنی سمپاشی کنیم و از سموم شیمیایی تا حد امکان استفاده نکنیم.

 

شکرک پسیل پسته

 

1- آبیاری منظم و به اندازه و جلوگیری از تنش های آبی

یکی از دلایل ضعف درختان پسته، ایجاد آلودگی و توسعه آفت پسیل پسته در آن‌ها آبیاری نامنظم و بروز تنش‌های آبی می‌باشد. چرا که وقتی درختی تنش می‌بیند سیستم دفاعی آن ضعیف شده، بنابراین سددفاعی درخت راحت‌تر شکسته می‌شود و پسیل پسته به راحتی خسارت زده و اقدام به تکثیر و توسعه می‌نماید.

 

کنترل تلفیقی پسیل پسته

 

2- تعادل مواد غذایی با جلوگیری از مصرف زیادی کودهای ازته مانند اوره و سولفات آمونیوم

متاسفانه از گذشته در بسیاری از کشاورزان و باغداران مصرف زیاد کودهای ازته مثل اوره یا سولفات آمونیوم به عادت تبدیل شده است.

این زیاده‌روی با برهم‌زدن تعادل مواد غذایی در گیاه سبب می‌شود از یک سو شیرابه گیاهی رقیق شده و امکان تغذیه راحت‌تر و بیشتر برای آفت‌ها و بیماری‌ها به خصوص پسیل پسته فراهم گردد.

از سوی دیگر با ظریف‌تر و لطیف‌تر شدن برگ‌ها آفت‌ها و بیماری‌های بیشتری جذب گیاه شده و تغذیه و تولید مثل نمایند.

 

3- تقویت گیاه و افزایش مقاوت با مصرف کودهای حاوی پتاسیم، سیلیسیوم و کلسیم

با استفاده از عناصر مختلف و تغذیه گیاه می‌توان مقاومت آن را نسبت به پسیل پسته افزایش داد. در ادامه این عناصر و اهمیت آن‌ها را مشاهده می‌کنید.

 

پتاسیم

این عنصر کودی بسیار مهم که به کود کیفیت هم معروف است مقاومت گیاه را در برابر هر گونه تنش‌های محیطی، آفت و بیماری بالا می‌برد.

در واقع کودهای حاوی پتاسیم بر خلاف کودهای حاوی ازت با غلیظ نمودن شیره گیاهی باعث می‌شوند امکان تغذیه و تولید مثل توسط آفت‌ها و بیماری‌ها به خصوص پسیل‌پسته به شدت کاهش یابد.

 

سیلیسیوم

عنصر کودی سیلیس به صورت پاشش سیلیکات پتاسیم مایع با افزایش ضخامت برگ و ایجاد یک لایه نقره ای رنگ بر روی برگ امکان تغذیه، فعالیت و تخمگذاری را در پسیل‌پسته به شدت کاهش می‌دهد.

 

همچنین استفاده صحیح و به موقع از سیلیس معدنی قابل جذب در خاک، یا سیلیکات پتاسیم مایع در آب آبیاری با رسوب‌گذاری در ناحیه آوندچوبی و تقویت آن به شدت مقاومت گیاه را در برابر پسیل‌پسته و بسیاری از تنش‌های محیطی مانند گرما، سرما، آفت‌ها، بیماری‌ها و … بالا می‌برد.

 

کلسیم

ماده کودی کلسیم با تقویت دیواره سلولی و افزایش ضخامت آن به افزایش مقاومت گیاه در برابر پسیل پسته کمک شایانی می‌کند.

 

پسیل پسته و تولید شکرک

 

4- استفاده از روش های غیر شیمیایی مثل شخم و یخ آب زمستانه، جمع آوری و سوزاندن بقایای‌گیاهی مثل برگ‌ها، خاروخاشاک و علف‌های‌هرز

همانطور که در بخش زیست‌شناسی پسیل پسته توضیح دادم زمستان‌گذرانی این آفت به صورت حشره‌کامل در زیر خاروخاشاک، برگ‌ها و علف‌های‌هرز می‌باشد. در نتیجه شخم و یخ‌آب‌زمستانه و یا جمع‌آوری و سوزاندن بقایای‌گیاهی مثل برگ‌ها، خاروخاشاک و علف‌های‌هرز با از بین بردن نسل زمستانه این آفت باعث کاهش جمعیت آن در اول سال شده و به طبع آن جمعیت و زادوولد این آفت به شدت کاهش می‌یابد.

 

5- استفاده از کارت‌های زرد، نوارزرد و یا تابلو زرد برای کنترل جمعیت حشرات بالغ و ممانعت از جفت‌گیری، تخم‌گذاری و تغذیه

بسته به شرایط آب‌و‌هوایی و منطقه پسیل‌پسته زمستان‌گذران از اواسط اسفند به بعد هم‌زمان با بازشدن جوانه‌های درخت پسته شروع به فعالیت می‌کند و با جفت‌گیری و تخم‌گذاری اقدام به افزایش جمعیت برای سال جاری می‌نماید.

 

در این زمان بهترین روش برای کنترل جمعیت نسل جدید جلوگیری از جفت‌‍گیری و زادوولد نسل زمستان‌گذران می‌باشد. از آنجا که این حشرات پروازی هستند و سم روی آن‌ها اثر چندانی ندارد استفاده از کارت‌زرد یا نوار‌زرد یا تابلوزرد، بسته به شرایط موجود باغ به دلیل جذب حشرات بالغ به سمت رنگ زرد اثر عالی روی کاهش جمعیت سال جاری می‌گذارد.

 

استفاده از کارت زرد در کنترل پسیل

 

6- محلول‌پاشی با صابون‌های مخصوص محلول‌پاشی به جای سموم شیمیایی و پرخطر که سبب نابودی حشرات مفید می‌شوند

استفاده زودهنگام و عجولانه از سموم پرخطر مثل سایپرمترین، دلتامترین که طیف وسیعی از حشرات را از بین میبرند به دو طریق سبب افزایش جمعیت پسیل پسته میگردند.

  • این سموم با کشتن پسیل‌پسته به صورت ناگهانی و یک‌دفعه باعث از بین رفتن یا مهاجرت حشرات مفید از باغ می‌گردند. چرا که ناگهان باغ از غذای این حشرات مفید ( پسیل‌پسته) تهی شده و این سبب کاهش جمعیت حشرات مفید در باغ می‌گردد.
  • سم‌پاشی با سموم قوی و همه‌چیز کش باعث کشتن و نابودی بسیاری از حشرات مفید می‌گردد و از آن‌جا که حشرات آفت مثل پسیل‌پسته فرصت‌طلب بوده و سریع‌تر نسبت به سموم و شرایط نامساعد محیطی عادت می‌نمایند شروع به تکثیر و تولیدمثل نموده، از فضای خالی ایجاد شده از نابودی سایر حشرات استفاده کرده و جمعیت خود را افزایش می‌دهند.

 

حشره مفید کفشدوزک جهت کنترل پسیل

 

محلول‌‎پاشی با صابون‌های مخصوص محلول‌پاشی به جای سموم پر خطر، از یک سو از نابودی حشرات مفید جلوگیری می‌نماید.

از سوی دیگر در ابتدای فصل با ریزش پسیل‌پسته از روی برگ و جلوگیری از تغذیه آن از برگ‌ها، باعث کنترل بهتر پسیل‌پسته به خصوص اوایل فصل که جمعیت آفت کم است می‌گردد.

 

7- استفاده از کودهای تقویتی حاوی پتاس و سیلیس به جای سموم شیمیایی برای کاهش جمعیت آفت پسیل پسته با هدف محافظت و نگهداری از حشرات مفید

این همان یک تیر و چند نشان است که خوش‌بختانه در سالهای اخیر کمک شایانی به کنترل پسیل پسته نموده است.

در این روش قبل از این‌که جمعیت آفت افزایش یابد با شستشوی درخت توسط سولوپتاس مناسب (درصد کلر زیر نیم درصد) و یا سیلیکات پتاسیم ضمن شستشوی درخت، ریزش و نابودی جمعیت کم پسیل‌پسته، ممانعت از نابودی حشرات مفید با محلول‌پاشی کود، درخت پسته شما تقویت هم شده است.

 

 

8- خوشبختانه سموم گیاهی و معدنی مثل عصاره غلیظ سیر و فلفل یا گوگرد وتابل با نام سولفور در بازار موچود است که با حداقل خسارت به حشرات مفید کمک شایانی به کنترل پسیل پسته می‌کنند.

سموم گیاهی، گوگرد، صابونهای کشاورزی و سموم معدنی از آنجا که به صورت فیزیکی عمل میکنند امکان مقاومت حشره نسبت به آنها وجود ندارد اما این سموم به دلیل نحوه اثر فیزیکی باید مستقیم به حشره برخورد کنند تا اثر بگذارند.

بنابراین برای اثرگذاری کافی باید به خوبی پاشیده شوند تا پوشش خوبی روی درخت ایجاد کرده و اثر لازم را بگذارند.

 

9- در صورتی که تراکم به حد آستانه اقتصادی رسید مجبوریم با سمپاشی نسبت به کنترل آفت اقدام کنیم.

البته یادآوری کنم که سمپاشی آخرین راه حل است و اگر از روشهای قبلی نتیجه نگرفتیم و جمعیت آفت به سطح آستانه اقتصادی رسید مجبوریم نسبت به سمپاشی اقدام نماییم که بهتر است با سموم گیاهی و معدنی سمپاشی کنیم و از سموم شیمیایی تا حد امکان استفاده نکنیم.

 

آستانه اقتصادی پسیل پسته

 

آستانه زیان اقتصادی عبارتست از جمعیتی از تراکم آفت که در آن جمعیت هزینه سمپاشی کمتر از خسارت آفت می‌باشد.

در واقع در جمعیت پایین آفت نیاز به سمپاشی نمی‌باشد چرا که در تراکم پایین خسارت آفت بسیار کم بوده و از طرف دیگر جمعیت آفت توسط حشرات مفید کنترل می‌گردد.

 

اما وقتی جمعیت آفت از یک حدی بالاتر رفت که به آن آستانه زیان اقتصادی می‌گویند در این صورت نیاز است سمپاشی انجام گیرد تا از خسارت بیشتر آفت جلوگیری شود.

به طور مثال آستانه زیان اقتصادی پسیل‌پسته بین 5 تا 10 عدد پسیل در هر برگ می‌باشد. یعنی باید به طور تصادفی 20 برگ را در نقاط مختلف باغ چیده و تعداد پوره‌پسیل را بررسی کنیم.

بسته به شرایط باغ، درخت و زمان در صورتی که تعداد میانگین در هر برگ به آستانه زیان اقتصادی رسید باید نسبت به سمپاشی و کنترل آفت اقدام نماییم.

 

 

کیفیت آب سمپاشی:

 

سمپاشی جهت کنترل پسیل

 

متاسفانه آب اغلب مناطق پسته کاری شور و قلیایی می‌باشد که این امر سبب کاهش اثر سم و کود شده و در نتیجه اثر مطلوب حاصل نمی‌شود بنابراین توصیه می‌شود تا حد امکان از آب شیرین با پی‌اچ بین 5 تا 7 برای سمپاشی و کودپاشی استفاده گردد تا حداکثر نتیجه حاصل شود.

برای کاهش پی‌اچ می توان از کاهنده های پی‌اچ موجود در بازار استفاده نمود.

 

برای اثر بهتر سم و کود شیمیایی بهتر است که بلافاصله پس از اضافه کردن به سمپاش مورد استفاده قرار گیرد چرا که پس از 24 ساعت ماندن سم در سمپاش اثرگذاری ماده سمی یا کودی به شدت کاهش می‌یابد.

 

تعدادی از سموم ثبت شده برای پسیل پسته

 

سمپاشی جهت کنترل پسیل

 

1- پالیزین- صابون گیاهی- 1/5 تا 2 درهزار

2- روی اگرو- عصاره گیاه تلخه- 1 تا 1/5 درهزار

3- موسپیلان- 0/2 تا 0/5 درهزار

4- کاسکید- 0/5 درهزار

5- انویدور- 0/3 تا 0/5 درهزار

6- کنفیدور- 0/4 تا 0/5 درهزار

7- کنسالت- 0/5 تا 0/7 درهزار

حد آستانه اقتصادی برای پسیل پسته بین 5 تا 10 عدد ثبت شده است و در صورتی که به طور میانگین در هر برگچه این تعداد پسیل مشاهده گردید می‌توانیم سمپاشی کنیم.

 

آستانه اقتصادی پسیل پسته

 

دفتر شرکت فارسا: 33303266-023

با سپاس

محمدرضا اخلاقی- گیاهپزشک

 

مسابقه دوم پسیل پسته

185 فکر در مورد “ آشنایی با آفت پسیل پسته یا شیره خشک و روش های کنترل تلفیقی آن

  1. پیکور فروغی گفت:

    درود بر شما مهندس .خداقوت .

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود سپاس از شما

  2. سجاد گفت:

    سلام
    ممنون مهندس جان کاملا جامع و دقیق .

  3. امیرحسین علیزاده گفت:

    مطالبتون عالی بود مهندس جان مثل همیشه

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود سپاس از لطف و محبت شما دوست عزیز

  4. ساراحضرتی گفت:

    درود وخسته نباشید مثل همیشه عالی وبسیار مفید ممنون از زحماتتون🙏🙏

    1. محمدحسن گفت:

      راست میگی

    2. عباس کاظمی گفت:

      سلام و عرض ارادت.ممنون از جمع اوری و ارائه مطالب مفید.

  5. حسین حیدری اسفراین گفت:

    سلام مهندسین گرامی کارتون عالیه خدا خیرتون بده

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود بر شما و سپاس از لطفتون

    2. سعید طاهری گفت:

      درود بر اقای حیدری

  6. علی اصغری گفت:

    مطلب خیلی اموزنده ای بود
    خیلی چیزا یادگرفتیم
    ممنونیم جناب مهندس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      خداروشکر بابت رضایت شما
      سپاس که همراه ما هستین

  7. روح الله کریمی گفت:

    بسیار مفید و آموزنده و کاربردی بود.
    سپاس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاسگزاریم بابت انگیزه ای که به ما میدین

  8. عابد جعفرآبادی گفت:

    سلام ممنون مهندس مثل همیشه عالی و کاربردی 👌👍

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از همراهی شما دوست عزیز

  9. یاسین فررانه گفت:

    تشکر از زحمات شما که برای افزایش اطلاعات کشاورزان و محققان تلاش میکنید

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از لطف و همراهی شما

  10. مرتضی سجادی پور گفت:

    سلام و عرض ادب .مهندس عزیز من با کشاورزان تجربی خیلی سروکار دارم،یکی نحوه کاشتن نهال گلدانی رو بفرمائید.. یکی هرس درخت پسته و انگور و سایر درختان و اگه میتونید به صورت عملی یک ویدئو تهیه کنید..چون تا الان چند نمونه هرس یاد گرفتم که موندم کدوم و موقع هرس اجرایی کنم..و اینکه مدار ابیاری برای درخت پسته از موقعی که کاشته میشه رو بفرمائید.. اینجا هر کشاورزی کاملا سلیقه ای کار میکنه.. برای هر فصل و برای نهال یک تا دو سه ساله .. تا درخت بار ده چند ده ساله بفرمائید.. از شما واقعا ممنونم استاد عزیز خیلی خیلی کمک کردید بهم برای کارم.. خدا بهتون سلامتی بده.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود جناب سجادی پور عزیز در مورد تک تک مطالبی که گفتید ویدئو آموزشی و مقاله آماده خواهیم نمود.

  11. عابدجعفرآبادی گفت:

    سلام ممنون مهندس مثل همیشه عالی و کاربردی

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، سپاس از همراهی شما

  12. مجید غلامی گفت:

    سلام وقتتون بخیر وشادی
    ببخشید مهندس پسیل در زمستان از کجا تغذیه می کند. درزمستان من تمام نکات را برای ازبین بردن پسیل انجام میدم اما باز هم عید به سراغ باغ میان.. فقط یک ساختمان آجری داخل باغ هست احتمال می‌دهد که پسیل ها داخل اجر مخفی شوند.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود در داخل خار و خاشاک و علف هرز و دیوار ساختمان و دیوار کاه گل و …

  13. روح الله مهیایی گفت:

    درود برشما اقای مهندس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از همراهی شما

  14. حسین پورنیا گفت:

    مهندس در مورد دوره های آبیاری هم توضیح بدید

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، حتما در برنامه میذاریم، سپاس از لطف شما

  15. سعید طاهری گفت:

    مرسی از کمک تون به کشاورزی کشور عزیزمان ایران و دیدگاه سیستمیک ک دادین به ما کشاورزان

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از همراهی و لطف شما

  16. رضا زین الدینی گفت:

    درود مهندس همیشه مطالب مفید و کاربردی میگذارید

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاسگزاریم دوست عزیز

  17. علی اکبر صالحی گفت:

    عاااالی مهندس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس دوست عزیز

  18. محمدحسن گفت:

    بسیار عالی بود اگه سکه جایزه میدید هم علمی کار کردیم هم پول دراوردیم فردا نیاید چهارتا کیسه گوگرد جایزه بدید

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      به امید خدا در آینده نزدیک جایزه های بسیار خوبی در نظر میگیریم، سپاس از همراهی شما

  19. محمد زیدآبادی گفت:

    بسیار آموزنده و مفید ممنون از زحمات شما

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاسگزاریم دوست عزیز

  20. سارا حضرتی گفت:

    مثل همه مقاله ها بسیار عااالی وجامع ومفید ،بنده شخصا از وقتی سایت شما وارد شدم دیگه دنبال هیچ کتاب ورفرنسی نیستم چون کاملا جامع وعلمی هست مطالبتون ،سپاس از لطفتون

  21. علی گفت:

    خداقوت و ممنون از تلاش و زحماتتون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما همراه گرامی

  22. عابدجعفرابادی گفت:

    سلام ممنون مهندس، واقعا مثل همیشه عالی و کاربردی

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس دوست عزیز

  23. پوریا گفت:

    ممنون از اطلاعات جامع و دقیق تون که در اختیار ما قرار دادید.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از همراهی شما دوست عزیز

  24. Abedjafarabadi گفت:

    سلام، واقعا مثل بقیه مقالاتتون عالی و کاربردی، ممنون مهندس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از توجه و همراهی شما

  25. امیر عرب گفت:

    کامل و مفید بود خیلی ممنون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از لطفتون

  26. سعید گفت:

    خیلی به ادم انرژی میدید، و علاقه م چند برابر شده به کشاورزی از روزی که با شما و پیج تان اشنا شدم. خدا قوت

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      خداروشکر، از شنیدن سخنان شما خوشحال میشیم و انگیزه میگیریم

  27. مصطفی گفت:

    درود مهندس کارت بیسته

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، لطف دارید

  28. محمود گفت:

    دروداستاد. جامع و کاربردی

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس دوست خوبم

  29. اسلام شهمیری گفت:

    سلام مهندس تشکر فراوان بابت زحمات.خیلی عالیه مقالات ،توضیحات ممنون از لطفتون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و خدا قوت، سپاس از شما دوست عزیز و گرامی

  30. saeid.y گفت:

    ممنون از شما خدا خیرتون بده

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس بابت همراهی شما دوست گرامی

  31. saeid.y گفت:

    مثل همیشه عالی استاد دوس داشتنی وخوشتیپ

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاسگزارم دوست عزیز، نظر لطف شماست

  32. عابدجعفرآبادی گفت:

    سلام، واقعا مثل بقیه مقالاتتون عالی و کاربردی، ممنون مهندس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از همراهی و لطف شما

  33. علی گفت:

    مثل همیشه
    عالی،جذاب و پرقدرت

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس دوست گرامی

  34. فتح اله یگانه گفت:

    باسلام وسپاس از زحمات شما عزیزان،با آرزوی سلامت و موفقیت بیشتر

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس دوست عزیز

  35. سيد عليرضا ميرحيدرى گفت:

    مثل هميشه كامل و عالى

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما دوست عزیز

  36. ابراهیم محتشمی گفت:

    درود مهندس خسته نباشید همه مقالات عالی مهندس انشاا… با دانشی ک در شما وجود داره دنبال یک نوشتن کتاب باشید تا نسل های بعدی هم بتونن استفاده کنن

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و عرض ارادت، سپاس از نظرات با ارزش شما، حتما در برنامه قرار خواهیم داد

  37. علی گفت:

    مثل همیشه عالییییی

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاسگزارم دوست گرامی

  38. Roohollahasadi گفت:

    درود مهندس جان عالی و کامل بود .ممنون

  39. بهنام احمدی گفت:

    نادرن کسانی که صادقانه تجربه و اطلاعات خود را بدون هیچ چشم داشتی در اختیار دیگران قرار میدهند .
    جایگاهتان نزد خداوند متعالی باد .

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود دوست عزیز، سپاس بابت همراهی و لطف و دعای خوبتون، پایدار باشید

  40. میثم مستخدمی گفت:

    مهندس جان ، لطفا جایزه، زئولیت معدنی فارسا باشه، که به کار همه کشاورزان و باغداران بیاد،تشکککر😉

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود دوست خوبم در دریافت جایزه حق انتخاب وجود دارد امیدوارم شما برنده شوید و زئولیت درجه یک تقدیم شما کنیم.

  41. محسن بیات گفت:

    با سلام.بهترین مقاله ای بود که در مورد افت پسیل دیدم.جامع و کامل.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، سپاس از لطف همیشگی شما همراهان عزیز

  42. محسن نوبهار گفت:

    مقاله بسیار عالی و سودمند بود واقعا کمک کننده بود ممنون ازتون
    وبا قدرت ادامه بدین و ان شاالله که موفق باشید

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از لطف و توجه شما دوست عزیز

  43. حسین حیدری گفت:

    سلام عالی بود ممنون از مطالب مفید و کامل

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از توجه شما

  44. بنیامین گفت:

    درخت گیلاس داریم بار خوب میده به کمک پیشنهاد های شما ولی داخل میوه کرم داره درخت هیچ مشکلی هم نداره راهنمای کنید سپاس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود بررسی نمایید سرخرطومی گیلاس است یا مگس گیلاس
      انجام شخم و یخ آب زمستانه تا 50 درصد به کاهش جمعیت سال آینده کمک میکند
      نصب کارت زرد و تله فرمونی موثر است
      سمپاشی در صورت نیاز کمک شایانی می نماید

  45. نسرین گفت:

    سلام و تبریک خدمت دست اندارکاران. بسیار مبتکرانه و آموزنده بود . خسته نباشید به مهندس اخلاقی و همکاران محترم ایشان.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و عرض ارادت خدمت شما، سپاس از حسن توجه و همراهی‌تان

  46. ابوالفضل فاتح گفت:

    سلام. مطالبتون اموزنده هستش. درمورد انواع افتهای پسته بیشتر مقاله بذارید.همراه بامسابقه وجایزه ان یه برنامه تغذیه تخصصی بدید خوبه.ممنون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از همراهی شما، حتما ادامه میدیم

  47. ابوالفضل فاتح گفت:

    سلام مطالبتون اموزنده هستش. درموردافتهای پسته بیشتر مقاله بذارید.
    ممنون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس، حتما در برنامه میذاریم

  48. سید مجتبی فاطنی گفت:

    سلام. در مورد داشت و هرس درخت بادام بیشتر مطلب بزارید. ممنون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و خدا قوت، در برنامه قرار خواهیم داد، سپاس از همراهی شما

  49. مسعود ساروخانی گفت:

    ممنون از کارشناسان گروه فارسا بابت مطالب علمی و کاربردی

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما بابت همراهی و لطفتون

  50. حسین گفت:

    سلام عالی بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود سپاسگزارم

  51. عابدجعفرابادی گفت:

    سلام مثل همیشه عالی و کاربردی، ممنون مهندس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس دوست گرامی

      1. محمدرضاابراهیمی گفت:

        درود و خسته نباشید واقعا عالی

  52. مصطفی سلیمانی گفت:

    ممنون از مطالب مفیدو ارزنده شما که باعث اگاه سازی در مخاطبین خودتون میشید .وامیدوارم این جریان ادامه دار باشد .ممنون از شما

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از حسن توجه شما دوست عزیز

  53. افشین شاهی ♥️ گفت:

    دمت گرم مهندس عالیه

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      بزرگوارید شما

  54. حسین اسماعیلی گفت:

    سلام،اموزشاتون که حرفی توش نیست کامله کامله
    فقط امکان داره در مورد فروش محصولات باغی هم مشورت بدین،چیکار کنیم که بتونیم محصولات رو اینقدر ارزون نفروشیم خودتون واقفین دیگه

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و خدا قوت، حتما در برنامه میذاریم، سپاس از همراهمی شما

  55. امیر گفت:

    سلام . جایی هست که کفشدوزک پرورش بدن

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود بله ولی بهتر است با کاهش سمپاشی شرایط را برای زندگی و افزایش جمعیت کفشدوزک فراهم کنیم تا جمعیت آن بالا رود

  56. احمد رضا سرانجام گفت:

    خیلی ممنون از مقاله ی جامع و خوبی بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، سپاس از لطف شما

  57. سعید ساکی گفت:

    با سلام پیجتون رو خیلی دوست دارم اگه امکانش بود در مورد افزایش محصول کشاورزی گندم هم راهکار ارائه کنید ممنونم

  58. محمد علی بازگرد گفت:

    سلام بر مهندس های پر تلاش و پر انرژی ممنون بابت این همه اطلاعات مفید و ارزشمند 🙏🙏

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و خدا قوت به شما، سپاس از همراهی شما

  59. علیرضاوصالی گفت:

    سلام .عالی بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، سپاسگزارم

  60. علیرضاوصالی گفت:

    سلام .عالی بود .تشکر

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود سپاس از لطف شما

  61. احمدخسروی پناه گفت:

    درود بر شما بسیار آموزنده بود .سلامت باشید.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و خداقوت، سپاس از همراهی شما

  62. باران زهی گفت:

    عالی هستین.تشکر

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس زنده باشین

  63. مجید خیرخواهان گفت:

    سلام خدمت جناب مهندس اخلاقی عزیز.از این که به فکر کشاورزان و به روز کردن اطلاعاتشون به ترفند های تشویقی هستین نشان از انسانیت و بزرگواری شماست.سپاس

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، سپاس از حسن توجه و همراهی شما دوست عزیز، نظرات شما باعث دلگرمی ماست

    2. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس از شما دوست گرامی

  64. عباس کاظمی گفت:

    درود و خدا قوت‌
    مثل همیشه مطالب جامع ،کامل و کاربردی هستش.
    و یک سوال بهترین زمان استفاده از سولفور چه زمانیه؟روی میوه که تاثیر منفی نداره؟مثلا روی آلو و سیب؟

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود بر شما سولفور سم معدنی و ارگانیک است و روی میوه اثر منفی ندارد به شرط آن که زیاده روی نگردد

  65. محمد عزیزیان گفت:

    با عرض سلام وخسته نباشی خدمت دوستان فارسا
    خیلی مطالب آموزنده و توضیحات کامل و جامعی بعد چندین سال کشاورزی هیچکدام از این مطالب را تا بحال کسی چنین راحت توضیح نداده بود که قابل فهم و درک باشد به ما فقط گفته بودند پسیل و تمام خدا قوت کاش همه به این راحتی معلوماتشان را به رایگان در اختیار کشاورزان بی پشت پناه قرار میدادند ما که در وسعمان نیست جبران کنیم خدا خیر برکتتان بدهد

  66. نیلوفرالسادات محمدی گفت:

    مثل همیشه عااالی بود آقای مهندس..

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس دوست عزیز

  67. جواد گفت:

    مطلبی نژادباتشکراززحمات شمامطالب جامع وکامل مثل همیشه واقعادلسوزانه

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از همراهی شما

  68. ساراحضرتی گفت:

    مثل همه مقاله هاتون بسیار بسیار علمی وکاربردی هست ممنون از اینهمه اطلاعات مفید

  69. علی گفت:

    تنتون سلامت بابت اطلاعات مفید

  70. Ali گفت:

    عالی بود تشکر

  71. ali گفت:

    بسیار ممنون

  72. محمدرضاابراهیمی گفت:

    ممنون از اطلاعاتتون واقعا معلوماتمون هر روز بهتر میشه

  73. شهین صبحی گفت:

    سلام و خدا قوت آقای مهندس، مثل همیشه عالی و کامل بود.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و سپاس بابت همراهی شما

  74. مجتبی گفت:

    زنده باد زئولیت. بهتر از این مگه داریم . پسیل آماده باش امسال .

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از لطف شما

  75. زینب پورطاهری گفت:

    سلام. مقاله پسیل پسته. .بسیار تابسیار جامع و اموزنده و کاربردی بود سپاس بزرگواران

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود، سپاس از لطف شما دوست عزیز

  76. اسماعیل گفت:

    خدا قوت،مثل همیشه عالی👏👌👌

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما

  77. امیر گفت:

    بسیار عالی بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس

  78. فاطمه گفت:

    مثل همیشه عالی بودخیلی خوب توضیح داده شده

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما

  79. محسن گفت:

    سلام ما که مسابقه قبلی برنده شدیم، کسی چیزی بهمون نداد اصلا !!

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سلام و عرض ادب، به خانم زورمند فارسا بختگان پیام بدین
      @farsa.bakhtegan

  80. سعید خرمی گفت:

    بسیار عالی و آموزنده

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از همراهی شما

  81. سجادبلاغی گفت:

    خوب بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس

  82. حسین شیخ سفلی گفت:

    عالی. دمتون گرم 💖💖💖💖

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس

  83. احمد گفت:

    بسیار عالی

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس

  84. اسماعیل میری گفت:

    چقدر دقیق وعالی👍👍

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس دوست عزیز

  85. جعفری گفت:

    با تشکر از مطالب مفیدتون لطفا در مورد انجیر هم مطلب بزارید

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما
      بله حتما

  86. جعفری گفت:

    عالی بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس

  87. ایمان گفت:

    ممنون
    مفید بود

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس

  88. احسان گفت:

    عالی تر از اینم مگه میشه سپاس فراوان به خاطر زحماتتون

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از لطف شما

  89. پوریه پوریان گفت:

    سلام. ممنون از آموزش های خوب تون. من خیلی از مطالب رو از شما یاد می گیرم. و به کشاورزا هم توصیه می کنم. خدا قوت

  90. mohammad گفت:

    عالی آقای مهندس
    حرف نداشت

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      سپاس از شما

  91. مهدی فرخی گفت:

    با سلام و خسته نباشید
    واقعا مطلب کامل وجامعی بود در مورد آفت پسیل پسته ، هیچی کم نداشت
    ممنون از شما ،🙏🙏🙏

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود
      سپاس از توجه و همراهی شما

  92. وحید فلاحزاده گفت:

    جناب آقای مهندس از وقتی با شما آشنا شدم دیدگاه و علاقه ام به کشاورزی کاملا متفاوت شده .انشا الله خداوند خیر و برکت به شما و همکارانتون اعطا فرماید.

    1. فارسا ارگانیک گفت:

      درود و خدا رو شکر که تونستیم موثر باشیم

  93. Roohollahasadi گفت:

    سلام‌عالی بود مهندس جان من خودم با این مقاله و استفاده از زئولیت وگوگرد تونستم ضخامت برگ رو زیاد کنم و تعدادپسیل نسبت به سال گذشته کمتر باشه

  94. محمدرضا گفت:

    ممنون عالي🙏🌺

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *